Hvordan beregne varmebehov i huset?

Å beregne varmebehovet i huset ditt er viktig. Både når du skal velge riktig oppvarmingssystem, men også for å opprettholde komfortable innetemperaturer. Her er 6 steg du kan følge for å beregne varmebehovet:

  1. Husets areal: Det første du må gjøre er å måle arealet av de områdene i huset ditt som skal varmes opp. Dette inkluderer vanligvis stue, soverom, kjøkken og bad. Hvis du har andre oppholdsrom, tar du med disse også.
  2. Ønsket innetemperatur: Avgjør din ønskede innetemperatur. Dette avhenger av dine personlige preferanser, men for de fleste ligger den vanligvis rundt 20-22 grader Celsius.
  3. Isolasjon: Ta til etterretning hvordan huset ditt er isolert. Jo bedre isolert huset er, jo mindre varmetap vil det ha, og derfor vil varmebehovet være lavere. Dersom du har et gammelt hus som ikke er etter-isolert vil det være større varmetap og dertil høyere varmebehov.
  4. Beregn varmetap: Det er mange steder i huset ditt som kan lekke varme. Ved hjelp av en varmetapskalkulator eller en profesjonell kan du beregne hvor mye varme huset ditt mister gjennom vegger, tak, gulv, vinduer og dører.
  5. Andre faktorer: Det kan også være andre faktorer som påvirker varmebehovet i ditt hus. Faktorer kan være for eksempel klimaet i området, sollys, vind og varmetilskudd fra andre systemer. For eksempel elektriske apparater, varmepumpe og mennesker.
  6. Beregn totale varmebehov: Når du nå har samlet alle dataene, kan du beregne ditt totale varmebehov. Dette gjør du ved å multiplisere varmetapet med en korreksjonsfaktor som tar hensyn til utetemperaturen og andre faktorer.

Tommelfingerregel:

Man sier at normalt har en godt isolert bolig et varmebehov på cirka 60 - 70 W per kvadratmeter. En tommelfingerregel for å regne ut nominell effekt det nye ildstedet bør ha, er å regne ut på denne måten:

Takhengt peisovn

Oppvarmingsareal x varmebehov / 1000 = anbefalt nominell effekt

Har du et rom på 90 kvm i en godt isolert bolig blir regnestykket slik:

90 x 70 / 1000 = 6,3.

Ildstedet bør altså ha en nominell varmeeffekt rundt 6,3 kW.

Alle våre ildsteder har oppgitt varmeeffekt. Husk at denne beregningen er omtrentlig. Både vedtype, pipetrekk, og fyringsmetode virker inn på hvilken varmeeffekt du sitter igjen med.

Dersom huset ditt er eldre og ikke så godt isolert, eller har større varmebehov øker du tallet for varmebehov. I dette eksempelet er det tallet 70. Hvis huset er nyere eller veldig godt isolert kan du redusere dette. Det er viktig å merke seg at denne beregningen er omtrentlig. Som vist i de 6 punktene over er det mange faktorer som spiller inn. Du kjenner ditt hus best, og kan beregne om du bør trekke fra eller legge til.

Pass også på at ildstedet ditt har mulighet for tilførsel av ekstra friskluft hvis det er behov for det. De fleste nye ovner og peiser har dette i dag.

Velg riktig oppvarmingssystem:

Basert på beregningen av varmebehovet, kan du velge den peisen eller ovnen som passer best inn i ditt hus. Alle våre peiser eller ovner har oppgitt varmeeffekt på sine produktsider slik at du enkelt kan finne den som passer for deg. Vi kan tilby en rekke peiser og ovner som dekker alle varmebehov, fra de minste til de største.

Den lille ovnen Orion i en koselig stue

Fra Orion - en liten støpejernsovn som passer godt på hytter og mindre bolige. Nominell effekt 3 kW

Davos P i en fin stue. Med høy varmeeffekt

Til Davos P - en av våre mestselgende, største peiser med en varmeeffekt på 10,5 kW

Rådgiver

I mange tilfeller kan det være lurt å få hjelp av en profesjonell oppvarmingsekspert.

Dermed kan du få nøyaktige beregninger og anbefalinger for ditt spesifikke hjem.

Snakk med en av våre forhandler som gjerne hjelper deg på veien.

Med en riktig dimensjonert oppvarmingsløsning får du komfortable temperaturer i tillegg til en reduksjon av energiforbruket og kostnadene.

Kos i stuen med Salzburg R

Salzburg R - en av våre varmelagrende peiser. Holder rommet varmt i opptil 20 timer