Hva bør du tenke på når du skal kjøpe peis eller ovn?

Nordmenn kjøper nytt ildsted i snitt én til to ganger i løpet av livet. De fleste bruker mye tid på å ta riktig avgjørelse, og det kan være mye man skal sette seg inn i.

De fleste ønsker seg en peis som ser vakker ut hele året. Den skal varme gjennom kjølige høstkvelder og kalde vintermåneder. Peisen skal passe inn i hjemmet og gi den varmen dere trenger, samtidig som det kan være tekniske eller konstruksjonsmessige hensyn å ta.

Er målet først og fremst god stemning, mye varme, eller kanskje helst begge deler? Og skal du varme opp et stort eller lite rom, en moderne leilighet eller et stort hus? Kanskje hytta på fjellet er uten strøm, og har vedfyring som eneste varmekilde? Valgmulighetene er mange, og det gjelder å finne den peisen eller ovnen som passer perfekt til akkurat ditt hjem.

Finn ditt varmebehov

Vurder først om du trenger ildstedet til oppvarming eller mest for hyggens skyld. Nye boliger er ofte så godt isolert at en stor peis faktisk kan avgi for mye varme. Du kan også få sot og skader i pipa om du må fyre med liten trekk for å begrense varmen. Velg en peis med riktig varmeeffekt for ditt hus, slik at du ikke ender opp med en peis du ikke bruker. Du bør også sørge for at ildstedet har mulighet for tilførsel av ekstra friskluft. De fleste nye ovner og peiser har dette i dag.

Normalt har en godt isolert bolig et varmebehov på cirka 60-70 W per kvadratmeter. For å vite hvilke nominell effekt det nye ildstedet bør ha, regner du på denne måten:

Oppvarmingsareal x varmebehov / 1000 = anbefalt nominell effekt. Har du et rom på 90 kvm i en godt isolert bolig blir regnestykket slik:

90 x 70 / 1000 = 6,3

Ildstedet bør altså ha en nominell varmeeffekt rundt 6,3 kW. Alle våre ildsteder har oppgitt varmeeffekt slik at du enklere kan finne den peisen eller ovnen som har riktig varmeefekt for ditt hjem. Husk at denne beregningen er omtrentlig. Både vedtype, pipetrekk og fyringsmetode virker inn på hvilke varmeeffekt du sitter igjen med.

Har du et litt eldre hus hvor isolasjonen ikke er like god må du beregen et høyere varmebehov per kvm. Til gjengjeld vil du ha mindre behov for friskluftstilførsel. Har du bodd i huset ditt gjennom en vinter vet du omtrent hvor varmebehovet ditt ligger.

Hvor skal peisen stå?

Du må velge ildstedet ut ifra om det skal stå i et hjørne, inntil en rett vegg eller om det skal stå fritt i rommet. Det finnes modeller som er spesielt tilpasset plasseringen den skal ha, men mange av peisene og ovnene kan plasseres uavhengig av dette. Det viktigste er at du forholder deg til krav om sikkerhetsavstander, og også øvrige krav og retningslinjer.

Me Ceiling, en rund, takhengt ovn fra Nordpeis

Quadro Exclusive er en elegant peisovn som passer perfekt i hjørnet av rommet. De store glassene sørger for et flott innsyn til flammene.

Pipe og brannmur

Det neste du bør gjøre er å undersøke pipen din og måle hvor stor brannmur du har. Pipens innvendige mål og høyde er med på å bestemme trekk og forbrenningsevne. Det kan være lurt å ta mål både av pipe og brannmur så du kan høre med faghandleren der du ønsker å kjøpe ildsted. Mangler du pipe kan installering av en stålpipe kanskje være rimligere og enklere enn du først fryktet.

Peis eller ovn?

Ovner kan være lettere å plassere enn peiser, fordi de oftere er mindre og krever færre tilpasninger. Moderne peiser er ikke alltid så store, og de finnes også med vinkelglass som gir større frihet ved plassering. En elementpeis er lett å montere, og stables opp nesten som stor lego. I de fleste tilfeller kan både peis og ovn være riktig løsning.

Moderne hvitmalt peis

Både peisen Praha og ovnen Duo 2 DV har store glass som gir maksimalt innsyn til flammene. De tar også opp liten plass på gulvet og er enkle å plassere.

Hva med gulvet?

Du må også undersøke hvor mye ekstra vekt gulvet ditt tåler. De fleste ovner og elementpeiser er nå så lette at de kan plasseres rett på et normalt gulv. Ønsker du en tyngre løsning eller er i tvil om gulvet tåler belastingen, bør du få det undersøk av en fagmann. En del varmeforhandlere gjør også denne befaringen for deg.

Søknad og montering

Dagens lovgivning gir deg mulighet til å montere peisen selv, men ildstedet skal kontrolleres av en sertifisert forhandler, kvalifisert kontrollør eller kommunal kontrollmyndighet før det tas i bruk. Videre kreves det at nye ildsteder eller vesentlige endringer ved fyringsanlegget meldes til brann- og feiervesenet i kommunen.

Mange av våre forhandlere har også egne montører som gjør jobben for deg, dersom du ikke ønsker å montere peisen selv.